× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Nehibernujete? Tak nežerte MB na disku!

[ http://programujte.com/profil/1483-lukas-chury/ ]Google [ https://plus.google.com/101446994797551111026?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       13. 8. 2005       43 872×

Nějak jsem začal hledat, k čemu je onen záhadný soubor hiberfil.sys, který mi zabírá 524 MB a to na třech jednotkách (oddílech)! No samozřejmě jsem se dozvěděl, že ho nepotřebuji a zde přináším malinkou radu, k čemu je a jak ho odstranit...

Samotný soubor hiberfil.sys slouží pro hibernaci (režim spánku). takže si nejdřívě vysvětleme, co ona hibernace je. Když vypínáme počítač, máme několik možností jeho vypnutí.

(jen u WinXP a Win2000) Start -> Vypnout -> nabídka

  • Vypnout
  • Restartovat
  • Úsporný režim
  • Režim spánku (hibernace - dostupná po zmáčknutí klávesy Shift -> objeví se místo Úsporného režimu)

    Úsporný režim - vypne nepotřebná zařízení a běží na minimální spotřebu. Neukládá žádná nastavení na disk.
    Režim spánku (hibernace) - uloží obsah paměti RAM na pevný disk, právě do našeho souboru hiberfil.sys.

    Dále něco k jeho použití: Ze zkušenosti jsem ho jen párkrát vyzkoušel, ale byl u mě problémový, většina spuštění nastala chybou, asi konflikt s ovladači, nevím. Ale pomocí režimu spánku počítač nabíhá mnohem rychleji, takže pokud vám funguje bezproblémově, můžete počítač vypínat tímto způsobem. Jeho výhoda spočívá v tomto: při zapnutí počítče z hibernace se vám otevře přesně to, co jste měli naposled. Tedy dokument, otevřená okna, hudba bude pokračovat tam, kde skončila, spuštěné programy, rozepsané texty... Je tedy vhodný pro náhlé ukončení práce, když nestihnete vše zálohovat, či prostě při příštím spuštění systému chcete přejít do prostředí, ve kterém jste teď pracovali. Když je počítač v hibernaci - je vypnutý. Nespotřebovává žádnou energii, vše je vyplé. Pouze je před samotným vypnutím PC uložen obsah paměti RAM na pevný disk.

    Soubor hiberfil.sys zabírá v kořenovém adresáři (%systemdrive%hiberfil.sys) tolik MB, na kolik je bohatá vaše "ramka". Pro toho, kdo tedy má 1 GB RAM je už možno uvažovat nad vypnutím režimu spánku. Já našel tento soubor na třech oddílech na disku, čímž jsem si uvolnil několik set MB dat. To se hodí :).

    Jak ho vypnout

    V Ovládacích panelech otevřením Možností napájení na záložce Režim spánku deaktivací zatržítka Zapnout podporu režimu spánku. Soubor hiberfil.sys bude z pevného disku odstraněn automaticky po stisku tlačítka OK.

    Možná poznámka: pro starší počítače není možná režim spánku podporován.


  • Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2005082102-nehibernujete-tak-nezerte-mb-na-disku/ ].