Počítačové sítě – Články – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Počítačové sítě – Články – Programujte.comPočítačové sítě – Články – Programujte.com

 

Obrázek ke článku Lepší hosting chrání i vaše data

Lepší hosting chrání i vaše data

Kybernetických útoků na webové stránky rok od roku přibývá, jsou čím dál důmyslnější a páchají stále větší škody. Možná si říkáte, že vás se to netýká, opak je ale pravdou. Jeden z nejčastějších typů útoku využívá zranitelnosti samotných webových stránek a spočívá v umístění škodlivé části programového kódu (tzv. malware) přímo do jejich těla. 

Obrázek ke článku Už v roce 2022 proteče průměrným chytrým telefonem 11 GB dat měsíčně, říká studie Cisco

Už v roce 2022 proteče průměrným chytrým telefonem 11 GB dat měsíčně, říká studie Cisco

V roce 2022 bude vlastnit mobilní zařízení 5,5 miliardy lidí (71 % světové populace), celkový počet mobilních zařízení připojených k internetu přesáhne 8 miliard a průměrný chytrý telefon přenese 11 GB dat měsíčně. Vyplývá to ze studie Cisco Mobile Visual Networking Index, která předpovídá budoucí vývoj mobilního datového provozu. Ta si dále všímá toho, že uživatelé budou stále více využívat Wi-Fi připojení. I proto se počet Wi-Fi hotspotů celosvětově zvýší na více než půl miliardy.

Obrázek ke článku Většina zákazníků rychlý internet nevyužije. Přesto za něj platí

Většina zákazníků rychlý internet nevyužije. Přesto za něj platí

Operátory nabízená rychlost internetu přesahuje požadavky uživatelů. Většině zákazníků přitom stačí průměrná rychlost nabízených připojení. Podle českého poskytovatele internetu AIM je zákazníkům mnohdy vnucováno zbytečně rychlé a o to dražší připojení, které ani nevyužijí. Základní otázkou tak při pořizování internetu není rychlost připojení, ale k čemu internet zákazník využívá. 

Obrázek ke článku Firmy musejí s nástupem Průmyslu 4.0 více dbát na kyberbezpečnost. V ohrožení je i jejich know-how.

Firmy musejí s nástupem Průmyslu 4.0 více dbát na kyberbezpečnost. V ohrožení je i jejich know-how.

Destabilizace firmy či ukradené know-how. To jsou možná hlavní budoucí rizika spojená s nedostatečnou kybernetickou bezpečností průmyslových firem, na která upozorňují experti. Vzhledem k postupující digitalizaci výrobních či technologických procesů a přechodu k takzvanému Průmyslu 4.0 může těchto hrozeb postupně přibývat. Varují před nimi i nejnovější průzkumy. 

Obrázek ke článku Nový CEBIT je připraven: Pochopit digitální dnešek a objevit digitální zítřek

Nový CEBIT je připraven: Pochopit digitální dnešek a objevit digitální zítřek

Nový veletrh  CEBIT je připraven. V polovině června začne v Hannoveru evropský festival obchodu s radikálně změněnou koncepcí věnovaný inovacím a digitalizaci.  CEBIT jedinečnou formou spojuje obchod v digitálním hospodářství 
s festivalovými prvky a posouvá do středu pozornosti téma digitální transformace hospodářství a společnosti.  

Obrázek ke článku Před 55 lety byl představen předchůdce internetu – intergalaktická síť

Před 55 lety byl představen předchůdce internetu – intergalaktická síť

Právě dnes je tomu 55 let od doby, kdy Joseph Carl Robnett Licklider představil svým kolegům memorandum o intergalaktické počítačové síti. Šlo o myšlenku, kterou dnes zosobňuje internet. A i když o jeho původu většina jeho uživatelů pravděpodobně nikdy neslyšela, v roce 2017 jej podle údajů Českého statistického úřadu využívalo 8 z 10 Čechů.

Obrázek ke článku Jak fungoval internet ve vlaku během Train Hackathonu Kiwi.com?

Jak fungoval internet ve vlaku během Train Hackathonu Kiwi.com?

“Hackathon bez internetu?” posmívala se v komentářích pod pozvánkami na loňský #kiwicomtrainhack IT komunita napříč weby i sociálními sítěmi. Poznámky se zdály oprávněné, internetové připojení v českých vlacích má různou kvalitu a pořádat hackathon, na kterém je kvalitní internetové připojení základním požadavkem na organizátory, se zdálo být troufalé.

Obrázek ke článku VMware rozšiřuje portfolio cloudových služeb

VMware rozšiřuje portfolio cloudových služeb

VMware dnes představilo rozšíření portfolia svých cloudových služeb. Smyslem novinek je pomoci zákazníkům lépe zvládat rizika a náročnost současného provozování různých cloudových prostředí a zároveň zajistit konzistentní řízení provozu IT od datového centra po cloud.

Obrázek ke článku Firmy podceňují zabezpečení svých počítačových sítí. Podívejte se na nejčastější chyby

Firmy podceňují zabezpečení svých počítačových sítí. Podívejte se na nejčastější chyby

Podle odborníků mají až dvě třetiny malých a středních firem špatně zabezpečenou firemní síť. Firmám chybí zejména dobrá ochrana proti kybernetickým útokům, výjimkou ale nejsou ani zdánlivé banality, jako je volně přístupný a neoznačený důležitý server či nezamčená serverovna. Výpadky počítačových sítí přitom mohou firmám způsobit statisícové škody. Podívejte se na nejčastější chyby v zabezpečení firemních počítačů.

Obrázek ke článku 7 mýtů o SSL certifikátech na vašem serveru

7 mýtů o SSL certifikátech na vašem serveru

V oblasti SSL certifikátů a šifrování panuje spousta mýtů, které odrazují provozovatele webu od zvýšení bezpečnosti svých návštěvníků. Společně se specialistou SSLmarket.cz Jindřichem Zechmeisterem jsme připravili souhrn pověr, kterých se lidé při zvažování pořízení SSL certifikátů obávají. Pojďme se na ně podívat.

Obrázek ke článku Americký MIT vyvinul nový jednotný programovací jazyk pro web

Americký MIT vyvinul nový jednotný programovací jazyk pro web

Massachusettský technický institut (MIT) vyvinul nový programovací jazyk pro tvorbu webu. V současnosti existuje několik různých jazyků pro různé části webu – například php, javascript, kaskádové styly, klasický html kód a podobně. Nový programovací jazyk má veškeré možnosti a funkce webu sjednotit.

Sítě BitTorrent

Úvod do sítí BitTorrent. Článek popisuje princip těchto P2P sítí.

Optické sítě

Rád bych vás v následujícím článku alespoň krátce seznámil s problematikou optických počítačových sítí, protože se stále více začínají rozšiřovat a používat.

DC

Někdo má a někdo nemá. Tak by se dal vystihnout popis sítě Direct Connect známé jako DC.

Počítačové sítě - Úvod

V tomto seriálu bych vás chtěl seznámit s oblastí počítačových sítí. Počítačové sítě jsou v dnešní době nejrozšířenějším médiem po celém světě a chci vám tuto oblast přiblížit, ne jenom z pohledu běžného uživatele.

Webové aplikace - Předmluva

V této části seriálu si povíme něco o obsahu článků, jež tato kapitola představuje. Shrneme si filozofii a cíl této příručky...

Bezdrátová technologie pro 21. století

WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) poskytuje rychlý bezdrátový přístup k Internetu jak pro domácnosti, tak pro podniky, a to nejen širokopásmovými službami v jinak nedotčených oblastech, ale i v centrech měst, protože nepotřebuje přímou viditelnost mezi přijímačem a základnovou stanicí.

Výsledky 1-9 z celkem 9 nalezených
Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý